Internetverbinding is traag in het stadje 'DataStream'

Internetverbinding is traag in het stadje 'DataStream'

In het pittoreske stadje DataStream, bekend om zijn geavanceerde technologie en snelle communicatiesystemen, begonnen de bewoners plotseling een ongewoon fenomeen te ervaren. Hun internetverbinding, die altijd zo snel en betrouwbaar was geweest, begon te vertragen.

Het begon allemaal met grote bestanden. De inwoners, die gewend waren aan het verzenden en ontvangen van grote videobestanden, merkten dat dit proces nu veel langer duurde. De bestanden hadden een lange reis te maken, van hun bron via het internet naar hun bestemming. En vanwege de grootte van deze bestanden, konden ze de bandbreedte opgebruiken en het internet vertragen voor anderen in het netwerk.

Vervolgens begonnen problemen te ontstaan met verschillende protocollen, zoals SSL. SSL, een veiligheidsprotocol dat gegevens codeert voor veilige overdracht, was in het algemeen een goede zaak. Echter, de extra tijd die nodig was voor het coderen en decoderen van gegevens begon de snelheid te beïnvloeden, vooral bij het werken met grote hoeveelheden data.

Bovendien maakten veel bewoners gebruik van VPN's, die een veilige 'tunnel' creëren voor het versturen van gegevens. Maar VPN's coderen ook gegevens, wat extra rekenkracht vergt en kan bijdragen aan het vertragen van de verbinding. Bovendien kan de locatie van de VPN-server, als deze ver weg is, ook leiden tot hogere latentie en langzamere snelheden.

Er waren ook problemen met DNS-servers. Deze servers fungeren als een soort telefoonboek voor het internet, ze koppelen domeinnamen aan IP-adressen. Maar als deze servers overbelast zijn of als er problemen zijn met de route naar deze servers, kan dit resulteren in een vertraging bij het ophalen van de nodige informatie, waardoor websites trager laden.

Terwijl dit alles gebeurde, merkten de bewoners dat hun lokale netwerken - de verbindingen tussen apparaten in hun eigen huis of kantoor - veel sneller waren dan hun internetverbindingen. Dit komt omdat lokale netwerken niet te maken hebben met veel van de problemen die de internetsnelheid kunnen vertragen, zoals bandbreedtebeperkingen, codering/decodering van gegevens, en traag reagerende DNS-servers.

En tot slot, er was de kwestie van veel gelijktijdige verbindingen. In een stad die zo afhankelijk is van technologie, waren er vaak veel apparaten die tegelijkertijd verbinding probeerden te maken met het internet. Dit leidde tot netwerkcongestie, waarbij de vele verzoeken om gegevens overbelast raakten en de algehele snelheid van het internet vertraagd werd.

Hoewel elk van deze problemen op zichzelf misschien niet genoeg was om een aanzienlijke vertraging te veroorzaken, creëerden ze samen een perfecte storm die leidde tot een aanzienlijk langzamere internetverbinding voor de inwoners van DataStream. 


Wat is wat?


1. DNS servers:

DNS staat voor Domain Name System. Het werkt in feite als een telefoonboek voor het internet door mensvriendelijke domeinnamen (zoals "google.com") te vertalen naar IP-adressen die machines kunnen begrijpen. Als de DNS-server traag is, kan dit leiden tot een vertraging in de responstijd bij het proberen toegang te krijgen tot een website.

2. SSL en VPN:

SSL (Secure Sockets Layer) en VPN (Virtual Private Network) bieden beide beveiligingsfuncties door het versleutelen van gegevens tijdens de overdracht. Deze versleuteling kan enige tijd kosten, wat de transmissiesnelheid kan vertragen.

3. Lokaal netwerk versus internetverbinding:

Het lokale netwerk (LAN) kan sneller zijn dan de internetverbinding omdat het niet dezelfde bandbreedtebeperkingen en potentiële vertragingen heeft die worden veroorzaakt door externe factoren zoals internetverkeer, afstand en kwaliteit van de internetprovider.

4. Protocollen*:

Verschillende internetprotocollen hebben verschillende functies en kunnen verschillende effecten hebben op de snelheid van de verbinding. Bijvoorbeeld, het Transmission Control Protocol (TCP) moet bevestigingen ontvangen voor de pakketten die het verzendt en opnieuw verzenden als er geen bevestiging is ontvangen, wat een vertraging kan veroorzaken.

5. Grote bestanden:

Het overdragen van grote bestanden kan de bandbreedte verbruiken en de internetsnelheid voor andere taken vertragen.

6. Veel gelijktijdige verbindingen:

Wanneer te veel apparaten tegelijkertijd verbinding maken met hetzelfde netwerk, kan dit leiden tot netwerkcongestie en de internetsnelheid vertragen.

Om deze problemen te verminderen, kan men overwegen om de DNS-servers te wijzigen, een snellere internetverbinding te krijgen, VPN alleen te gebruiken wanneer nodig, het aantal gelijktijdige verbindingen te beperken, en bestanden over te dragen op tijdstippen van lage netwerkactiviteit.

*Er zijn verschillende protocollen die specifieke functies vervullen binnen de communicatiestructuur van het internet. Hier zijn enkele voorbeelden:

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol)

Dit is een reeks communicatieregels om gegevens te verpakken, adresseren, verzenden, ontvangen en uitpakken. Het is het hoofdprotocol dat het internet mogelijk maakt.

UDP (User Datagram Protocol:

Dit is een alternatief voor TCP dat minder betrouwbaar is, maar sneller, omdat het geen bevestiging vereist dat pakketten zijn ontvangen.

HTTP (Hypertext Transfer Protocol):

Dit is het protocol dat wordt gebruikt voor het overbrengen van hypertext zoals webpagina's over het internet.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure):

Dit is een veiligere versie van HTTP die gebruik maakt van SSL/TLS om gegevens te versleutelen.

FTP (File Transfer Protocol):

Dit protocol wordt gebruikt om bestanden te verplaatsen van de ene host naar de andere over een netwerk.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol):

Dit protocol wordt gebruikt voor het verzenden van e-mailberichten tussen servers.

POP3 en IMAP (Post Office Protocol versie 3 en Internet Message Access Protocol):

Deze protocollen worden gebruikt voor het ontvangen van e-mails van een server naar een lokale e-mailclient.

SSH (Secure Shell):

Dit protocol wordt gebruikt voor het beveiligen van netwerkcommunicatie en het op afstand beheren van servers.

DNS (Domain Name System):

Dit protocol wordt gebruikt om domeinnamen om te zetten in IP-adressen.

SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security):

Deze protocollen zorgen voor een veilige en versleutelde verbinding tussen twee punten op een netwerk, vaak een client en een server.

Elk van deze protocollen speelt een specifieke rol in de communicatie over netwerken en kan op verschillende manieren invloed hebben op de snelheid en efficiëntie van die communicatie.

Tekstuele beschrijving van hoe deze protocollen samenwerken in een netwerkcommunicatie, die je zou kunnen visualiseren als een gestapelde structuur:

 ____________________________________________________
|                    Applicatie                     |
|  (HTTP, HTTPS, FTP, SMTP, POP3, IMAP, SSH, DNS)   |
|____________________________________________________|
|                     Transport                      |
|         (TCP voor betrouwbare overdracht,          |
|          UDP voor snelle, 'fire-and-forget')       |
|____________________________________________________|
|                      Netwerk                       |
|     (IP voor het routeren van pakketten over       |
|            het netwerk, inclusief het internet)    |
|____________________________________________________|
|                  Link/Netwerkinterface             |
|  (Ethernet voor bekabelde verbindingen, Wi-Fi voor |
|            draadloze verbindingen)                 |
|____________________________________________________|

In deze gestapelde structuur, bekend als het OSI-model (Open Systems Interconnection model), communiceert elke laag met de laag direct boven en onder het. De onderste laag is de fysieke netwerkinterface (zoals Ethernet of Wi-Fi), terwijl de bovenste laag de applicaties zijn die gebruik maken van het netwerk (zoals webbrowsers of e-mailclients). Protocollen zoals TCP/IP, UDP en IP opereren op de tussenliggende lagen, het transporteren en routeren van gegevenspakketten naar hun bestemming.

video van 13 min.



    • Related Articles

    • Wat is een BOTNET?

      Bij een botnet worden computers besmet met kwaadaardige software (malware). Hiermee kaapt een crimineel de computer en kan hij deze op afstand gebruiken voor allerlei vormen van cybercriminaliteit. Vaak merkt u daar als eigenaar van zo’n besmette ...
    • Gedeelde mailbox via Outlook Web (https://portal.office.com)

      Een gedeeld postvak maakt het voor een groep mensen makkelijk om e-mails van een publiek e-mailadres te controleren en te verzenden, zoals info@contoso.com. Wanneer een persoon in de groep een bericht beantwoordt dat naar het gedeelde Postvak is ...
    • Hoe bestanden te downloaden die geblokkeerd zijn door Microsoft Edge in Windows 10 en 11

      Zoals andere webbrowsers die er zijn, is het doel van Microsoft Edge in Windows 10 gebruikers toe te staan op internet te surfen en bestanden van internet te downloaden. Soms kan Edge de download blokkeren door het bericht "(Bestandsnaam) is onveilig ...
    • Wat is een ZERO DAY-aanval?

      Een zero-day-aanval is een cyberaanval die plaatsvindt op dezelfde dag waarop er een lek wordt ontdekt in software. De software wordt op dat moment misbruikt voordat de ontwikkelaar een oplossing beschikbaar stelt. Wanneer een gebruiker ontdekt dat ...
    • Beelschermresolutie aanpassen

      Algemeen Klik op de plaatjes om ze te vergroten stap 1 Klik op het "Windows" iccon (1) en daarna op "instellingen" (2) stap 2 Type nu het woord 'resolutie' in de zoekbalk en kies voor de eerste optie zoals in het linker voorbeeld. stap 3 Kies bij ...
    • Popular Articles

    • Zeroday lek in Microsoft Outlook, Maart 2023

      Microsoft heeft kenbaar gemaakt dat er een serieus lek zit in Microsoft Outlook (CVE-2023-23397). Het is door enkel een email te sturen naar een e-mail adres dat in Outlook staat ingesteld een hash met je wachtwoord aan kwaadwillende door te spelen. ...
    • Krijg hulp en training voor alle Microsoft 365-apps

      Krijg hulp en training voor alle Microsoft 365-apps. Access Een database maken, tabellen toevoegen, relaties gebruiken, gegevens toevoegen en bewerken, gegevens beheren met query's, en formulieren en rapporten maken. Help | Training Defender Bescherm ...
    • Splashtop i.c.m. Microsoft 365

      vul hier jouw emailadres in (Microsoft 365 mailadres) type het wachtwoord in dat bij jouw Microsoft 365 account hoort klik op het pijltje dat geel is omcirkeld en type AzureAD zoals is weergegeven klik op OK om verbinding te maken
    • Microsoft Onedrive bestanden vrijgeven

      zie bijgesloten video
    • Handige functies in Microsoft Teams

      Microsoft Teams bevat ontzettend veel handige functies. Wij zetten de handigste functies van de desktopapplicatie op een rijtje, zo probeer jij ze uit! We laten de coronacrisis langzaamaan achter ons, maar dat betekent niet dat het leven volledig ...
    • Recent Articles

    • Ondersteuning voor Microsoft Surface (Business modellen)

      ticket indienen bij Microsoft SDT LOG COLLECTION Please use the SDT (Surface Diagnostic Toolkit) to collect the logs. This is the best way for us to see all the errors and the possible cause of any issue. It is also the tool recommended by Microsoft ...
    • AVG/GDPR, wat moet ik er mee?

      De vernieuwde privacywetgeving roept allerhande vragen op. ICTRecht publiceert daar regelmatig over. Hieronder een aantal van deze artikelen waarbij allerhande vragen aan bod komen. Wanneer mag je onder de AVG sollicitanten nog wél googelen? Stel je ...
    • Wat is SPOOFING?

      Spoofing is het verschijnsel waarbij criminelen hun identiteit verhullen door die van een ander aan te nemen. Vaak doen ze dit om betrouwbaar over te komen. Spoofing komt onder meer voor bij: • Valse e-mails Afzenders van valse e-mails versluieren ...
    • Wat is een DDOS-AANVAL?

      Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) worden computers of netwerken platgelegd door een groot aantal aanvragen in korte tijd uit te voeren. Als gevolg hiervan kunnen websites tijdelijk onbereikbaar zijn. Voor gedupeerde organisaties kan ...
    • Wat is een BOTNET?

      Bij een botnet worden computers besmet met kwaadaardige software (malware). Hiermee kaapt een crimineel de computer en kan hij deze op afstand gebruiken voor allerlei vormen van cybercriminaliteit. Vaak merkt u daar als eigenaar van zo’n besmette ...