Wat een paniek: “een grote hoeveelheid e-mailadressen en 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders liggen op straat!” Met dit nieuws beheerste het AD.nl op 30 maart 2018 het nieuws. Maar wat is er precies aan de hand? 

Allereerst: er is géén sprake van een nieuw lek. Iedereen kan al langer op de site HaveIbeenpwned controleren of zijn mailadres en wachtwoord ooit buit zijn gemaakt bij een hack. Deze gegevens zijn afkomstig uit tientallen grote datalekken van onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. Sommige van deze lekken dateren al uit 2012 of eerder en hier is in de afgelopen jaren al veel over gepubliceerd. 

Wat is dan het probleem?
Het probleem blijft natuurlijk dat Nederlanders regelmatig hun wachtwoorden hergebruiken. Dat is lekker makkelijk te onthouden, maar het gevaar daarvan is dat hackers ook maar één wachtwoord nodig hebben om overal in te kunnen breken. Zorg er dus voor dat je in ieder geval controleert of jouw gegevens bij een hack gelekt zijn en wijzig de betreffende wachtwoorden.

Wat kan je zelf doen om dit in de toekomst te voorkomen?
Elke twee maanden het wachtwoord veranderen hoeft echt niet, maar gebruik wel een sterk wachtwoord. Nog beter is het om een wachtwoordmanager te gebruiken. Deze onthoudt niet alleen alle wachtwoorden, maar kan ook sterke wachtwoorden voor je maken. En als extra verdedigingslinie kan je gebruik maken van tweetrapsverificatie. 

Heb je nog vragen? Wij kunnen helpen met wachtwoordmanagers en tweetrapsverificatie (2FA)