Netwerkkabels zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, met als gevolg dat men vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Of beter gezegd, de juiste kabels niet meer kan kiezen door het grootse aanbod. Toch zijn er veel factoren, die de kwaliteit en geschiktheid van netwerkkabels waarborgen. Factoren die bepalend kunnen zijn in het kiezen van de bekabeling die je nodig hebt. Ben je benieuwd naar deze factoren? Wij hebben ze in het kort voor je uitgewerkt.

Soorten kabels en snelheden
CAT5 | Geschikt voor snelheden tot 100 Mbps

CAT5E | Geschikt voor snelheden tot 1000 Mbps | Doorvoersnelheid: 100 Mhz

CAT6 | Geschikt voor snelheden tot 1000 Mbps | Doorvoersnelheid: 250 Mhz

CAT6A | Geschikt voor snelheden tot 10000 Mbps | Doorvoersnelheid: 500 Mhz

CAT7 | Geschikt voor snelheden tot 10000 Mbps | Doorvoersnelheid: 600 Mhz

Materiaal kern
Het materiaal in de kern van een kabel kan erg bepalend zijn voor de kwaliteit van kabels. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen patch- en installatiekabels.

Soorten kabels
Installatiekabel bestaande uit veelal massief koper (straight)
Patchkabel bestaat uit meerdere dunne koperdraadjes (stranded)

Installatiekabel vs. patchkabel
Stugge kern Flexibele kern
Geschikt voor lange afstanden Geschikte voor korte afstanden
Sneller kans op breuken,
vanwege de stugge kern
Voorkom haakse bochten
Minder gevoelig voor breuken,
vanwege de flexible kern

Welke netwerkkabel is het ideaal?
Om de juiste doorvoersnelheden, afstanden en frequenties te behalen is het van belang om gebruik te maken van netwerkkabels, bestaande uit 100% koper.
Valadis biedt uitsluitend kwalitatief hoogwaardige kabels aan, waaronder de CCA kabels met een gangbare AWG-waarde. Controleer altijd welke term (CCA of CCS) en AWG waarde (dikte van de draad: hoe lager het getal, hoe dikker de draad) er op de buitenmantel van de kabel staat.

Voor meer informatie over de materialen van verschillende kabels adviseren wij je onderstaande afbeeldingen te bekijken.